Hovedside

Aktiviteter i NSchK avd Nordenfjeldske - Les om våre forskjellige aktivitetstilbud


Aktiviteter i NSchK avd Nordenfjeldske

Alle hunder har behov for aktivisering og trening. Starter man å trene valpen/unghunden mens den ennå er veldig ung, kan en senere i livet til hunden unngå problemer med ulydighet og problemadferd. Valper er mest mottagelig for læring frem til de er 16 uker, det valpen lærer i denne alderen sitter godt. NSchk avd Nordenfjeldske har mange gode aktivitets tilbud og mange dyktige instruktører og utøvere som hjelper deg i gang med treningen. Å trene hund er også sosialt og skaper god kontakt mellom hund og eier. Under finner du en beskrivelse av de forskjellige aktivitetene klubben har å tilby:

 

aktivi2Lydighet ( LP )

Å trene hunden med tanke på å konkurrere i lydighet, er morsomt både for hund og eier. Det er en sport for mennesker i alle aldersgrupper. Her lærer du å trene hunden din til forskjellige lydighetsøvelser mot konkurranser, noe som også gir deg en lydig og trivelig hund i hverdagen. Du lærer å spille på lag med hunden din, og hunden lærer at å gjøre som du sier, faktisk er lønnsomt. Det vanker jo ofte godbit eller lek som belønning. I NSchK avd Nordenfjeldske finner du mange dyktige instruktører, som kan hjelpe deg og hunden din med trening og eventuelle problemer.

 RIK Brukshundprøver
RIK brukshundprogram består av Spor ( RSP ) og Rundering ( RRP ). I RSP programmet skal hund og hundeeier bli bedømt i spor, feltsøk og lydighet, i RRP programmet blir en bedømt i rundering, feltsøk og lydighet. Lydigheten er den samme som i IPO/SchH programmet. I RSP/RRP programmet finnes det 3 forskjellige klasser fra 1 til 3, hvor RSP 1/RRP 1 er laveste og enkleste klasse.

 

aktivi2Spor (RSP)
Spor kan du begynne med når valpen er liten. Alle hunder kan gå spor. I RSP programmet skal hunden går et spor som er gått ut av et menneske. Hundefører går sporet selv i RSP 1 og en fremmed person går sporet i RSP 2 og 3. Sporlegger legger ned pinner i sporet som hunden skal finne. Når hunden går spor skal den gå med lav nese, i en 15 meter lang line forran hundefører og lete seg frem etter ferten av personen som har gått ut sporet. Hunden får påvist sporstart og skal jobbe seg selvstendig til spor slutt. Underveis skal hunden finne pinner som sporlegger har lagt ned.

 

 

aktivi4

 

 

Rundering ( RRP )
Rundering er en øvelse som går ut på å finne igjen mennesker ved hjelp av overværs søk. Her skal hunden lete ca 50 meter ut fra hundefører til begge sider av en sti/vei. Når hunden finner mennesker som er gjemt i skogen skal den melde fra til hundefører om funn, enten ved å halse eller ved å apportere inn et bringkoppel, som den har hengende rundt halsen. Både spor og rundering er praktiske øvelser som benyttes av feks NRH og politiet I leteaksksoner.

 

 

aktivi5

 

F eltsøk
Feltsøk er en del av RSP/RRP porgrammet i klassene 2 og 3. Hunden skal finne gjenstander, som feks hansker, lommebøker innenfor et område på 50x50 meter, området er merket i hvert hjørne og inne i feltet skal det ligge 4 gjennstander. For at hunden skal vite hvor han skal lete er dette området overtråkket på forhånd, slik at menneske-lukt ligger i feltet. Hundefører kan ikke bevege seg innefor det merkede området og må oppholde seg på en side av feltet, kalt grunnlinjen, hunden skal apportere gjennstandene den finner inn til hundefører.

 

 

 

 

aktivi2 SchH/IPO, SL, FH, Ferdselsprøve (BH) og IPO Vorprøve

Alle disse prøveformene er en del av det internasjonale bruksprøve porgrammet. I dette programmet kan du gå opp til mange forskjellige typer prøver og ved hver bestått prøve får hunden en en tittel. Det internasjonale prøveprogrammet består av 3 deler – Gruppe A som er spor, Gruppe B som er lydighet og Gruppe C som er forsvarsarbeid. En kan velge å ta prøver i en, to eller alle gruppene. For å delta og trene SchH/IPO kreves det at hundefører har deltatt på et grunnkurs RIK, Grunnkurset er også inngangsporten for å få lov å trene forsvarsarbeid. I tillegg må alle som ønsker å trene SchH/IPO løse Gruppe- C lisens hos Norsk Kennel Klub.

 

IPO Vorprøve ( B, AB, ABC )

Dette er de enkleste prøvene i programmet. Her kan en velge å gå opp til prøver i gruppe B (lydighet), AB (spor og lydighet), eller ABC (Spor, lydighet og forsvarsarbeid). Tittler: B, AB, ABC.

 

Ferdselsprøve (BH )

Ferdselsprøven er inngangsporten til å konkurrere i SchH, IPO, SL og SPH. Ferdselsprøven består av en lydighetsdel og en ferdselsdel. I ferdselsdelen skal hunden vise enkel lydigighet i beferdet strøk, hundens adferd i vanskelige trafikkforhold og hundens adferd når den er alene ovenfor andre hunder. Ved bestått prøve får hunden tittelen BH.

 

Spor/Lydighetspørver ( SL )

SL prøver består av gruppe A – spor og B - lydighet. I SL er det 3 klasser. Vanskelighetsgraden øker oppover i klassene. Både spor og lydighetsdelen er lik den i SchH/IPO programmet. Ved bestått prøve, over 70 poeng i begge grupper kan hunden få tittlene SL I , SL II, SL III.

 

SchH/IPO

Disse prøvene består av tre grupper, Gruppe A–spor, Gruppe B–lydighet og Gruppe C-forsvarsarbeid. Alle deler teller like mye, og alle deler må bestås for å få en godkjent prøve. Det mest krevende å trene er forsvarsarbeidet. Her stilles det større krav til hundens mentalitet. I tillegg kreves et aktivt treningsmiljø, da man er avhengig av figuranter under treningen. Forsvarsarbeidet trenes inn ved å utnytte hundens lekelyst og byttedrift. Tittler: IPO I, IPO II, IPO III, SchH I, SchH II, SchH III.

 

aktivi7Sporhundprøver ( FH )

Sporhundprøver består kun av spor. Vannskelighetsgraden på disse sporene er forholdsvis høy. Lengden på sporet i SPH I er 1000 – 1400 skritt, sporet skal ha terrengskifte og krysses 3 ganger av en annen person enn sporlegger. Sporet består av 6 vinkler og 4 gjennstander. Utførelsen av sporet blir bedømt av en dommer. Tittler: FH I, FH II

 

 

Ønsker du å vite mer om klubbens aktiviteter ta kontakt med:

Kurskomiteen

Du kan også gå inn på hjemmesiden til Norsk Kennel Klubb www.nkk.no , hvor reglene for programmene ligger. For påmelding til kurs, se vårt kurssskjema eller send en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

aktivi1NSchK avd Nordenfjeldske arrangerer kurs i alle aktiviteter beskrevet ovenfor. Vi annbefaler at en begynner med valpekurs ved 9 – 12 ukers alder, dette for å lære valpen de viktigste grunnferdigheter og for å lære å sammarbeide. Husk at valpen skal være vaksinert først !!!

Å delta på kurs er en investering i et godt og trivelig hundehold. Klubben arrangerer også utstillings treninger og kurs hvor en kan fåt tips og råd til handling av hund på utstilling.

 

 

NSchK avd Nordenfjeldske har også et flott klubbhus og flere store treningsbaner på Stavsøra. Hver onsdag og søndag er det salg av kaffe og vaffler I klubbhuset. En ypperlig annledning til å være sosial med andre Schäferhund eiere og en trivelig hundeprat.